Babun

Babun

“Eski Dünya” maymunlarından 3 cinsi içeren öbek.

Ataları ağaçlarda yaşayan babunlar (babuinler de denir), günümüzde yerde yaşayan ve dört ayak üstünde yürüyen hayvanlara dönüşmüşlerdir. Mandrillus ve Theropithecus cinslerinin yanı sıra, öbeği oluşturan gerçek anlamda babunları kapsayan Papio cinsi üyelerine savanalarda, yarı çöllerde ve Afrika’nın Büyük Sahra’nın güneyinde kalan seyrek ağaçlı orman bölgelerinde rastlanır. 5 türden oluşan bu cinsin üyelerinin yüzleri uzundur; köpeği andırır, alt çenede bir sıra öğütücü azı dişi yeralır.

Babunlar toprakta buldukları tohum, yumrukök, ot ve böceklerle beslendiklerinden, kendilerini avlamak isteyen hayvanlarla her an karşılaşma tehlikesi içindedirler; bu yüzden, babun sürüleri genellikle impalalar gibi toynaklı memelilerle işbirliği yapar, düşman gelirken ayaklarını yere vurarak uyarıda bulunmalarından yararlanırlar. Karşılık olarak da, onları çok iri olmayan düşmanlara karşı korurlar.




Dişileri genellikle kahverengi, erkekleriyse boz olan, erkeklerde bir de yele bulunan babunlar, 25-30 bireylik sürüler halinde, son derece örgütlü bir topluluk düzeninde yaşarlar. Zaman zaman sayısı 200’e yükselen topluluğun erkekleri, dişileri ve yavruları korurlar. Dişiler bir gebelik dönemi sonunda tek yavru doğurur ve birkaç ay süreyle sırtlarında gezdirirler.

Eski Mısır’da kutsal sayılan, tapınaklar ve taş anıtlar üstünde kabartmalarına ve resmine rastlanan mantolu babun ya da Habeşistan babunu (Papio hamadryas) yanı sıra, cinsin öteki üyeleri arasında, babun ya da sarı babun (Papio ursinus), Gine babunu (Papio papio) ve Orta Afrika babunu (Papio unubis) sayılabilir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Yorum yazmak için giriş yapmalısın