Salon çiçeği dendiğinde akla ilk gelen bitkilerden biri olan dağ palmiyesi saksı değişimi nasıl yapılır merak ediyorsanız, sizin için derlediğimiz aşamaları ve püf noktalarını bu yazımızda bulacaksınız. Siz de sağlıklı bir dağ palmiyesi yetiştirmek istiyorsanız, bu yazıyı mutlaka okumalısınız.
Tropikal bir tür olan dağ palmiyesinin yaşam alanlarınıza uyum sağlaması için tüm bakım aşamalarını eksiksiz bir şekilde tamamlamanız gerekir. Dağ palmiyesi yani chamaedorea elegans bitkisinin bakım aşamaları arasında en önemlilerinden biri ise saksı değişimidir. Bakımı kolay olan ama aynı zamanda birkaç püf nokta ile sağlıklı ve uzun bir ömür yaşayabilen dağ palmiyesi, dayanıklı ev bitkileri arasında yer alıyor. Saksı değişimi de birçok türe göre oldukça kolay ve zahmetsiz şekilde yapılıyor. Sulama, ışık, toprak gibi tüm bakım aşamalarını gerçekleştirdiğiniz bir dağ palmiyesi, uzun süre yaşam alanlarınızı süslemeye ve havasını değiştirmeye devam edecektir!
Dağ palmiyesi yavaş büyüyen bitki türleri arasında yer alıyor. Bu nedenle saksısının sık sık değiştirilmesi gerekmiyor. Dağ palmiyesinin saksısını değiştirmeden önce mevcut köklerin saksıyı tam olarak doldurup doldurmadığına bakmanız gerekir. Eğer kökler büyümüşse ve saksının her noktasına nüfuz ediyorsa, saksıyı değiştirme zamanınız gelmiş demektir. Aşağıda dağ palmiyesi saksı değişimi nasıl yapılır sorusunun cevabını ve tüm aşamalarını bulabilirsiniz.
Saksı değişimi aşamalarından en önemlisi, dağ palmiyesi için doğru toprağı seçmektir. Köklerin tutunduğu bu toprak, aynı zamanda bitkiye ihtiyacı olan tüm vitamin ve mineralleri de sağlayacaktır. Peki dağ palmiyesinin toprağı nasıl olmalıdır?
Chamaedorea elegans bitkisinin yeni saksısını seçmek, oldukça önemli bir aşamadır. Çünkü yeni saksısını sevmeyen dağ palmiyesi, burada yaşamak istemeyecektir. Bitkinizin uzun süre sağlıklı bir şekilde yaşaması için yeni saksıya geçerken dikkat etmeniz gerekenleri aşağıda sizinle paylaşıyoruz!
Dağ palmiyesi genellikle 2 yılda bir saksısının değiştirilmesine ihtiyaç duyar. Fazla büyüdüğü durumlarda bu süre 1 yıla kadar inebilir ya da yaşı ilerledikçe 3-4 yılda bir saksısı değiştirilebilir. Saksıyı değiştirdikten sonra dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri, bitkinin konumlandırıldığı yeri değiştirmemektir. Saksısı değiştirilen dağ palmiyesinin yeni bir ortama da alışmaya çalışması zor olacaktır. Sulama, ışık ve nem oranına dikkat edildikten sonra bitkiniz yeni saksıya da alışacaktır. Bazen toprak yüzeyinde hastalıklar meydana gelebilir. Alt kısımdaki toprağı kontrol ettiğinizde ve herhangi bir sorun ile karşılaşmadığınızda saksıdaki toprağı tamamen değiştirmek yerine yüzey kısmındaki toprağı yenileyebilirsiniz. Bakım koşulları aynı şekilde devam eden bir dağ palmiyesi, yeni saksısında da yaşam alanlarınızda yer almaya devam edecektir.
YEREL HABERLER
5 gün önceMANŞETLER
13 gün önceDÜNYA
13 gün önceBİLİM VE TEKNOLOJİ DÜNYASI
13 gün önceDÜNYA
13 gün önceMANŞETLER
23 gün önceSAĞLIK
28 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.