Endüstriyel gelişmenin doğurduğu problemleri incelemeden önce endüstrinin ve teknolojinin tarih içerisindeki geçirmiş olduğu evreleri incelemekte fayda vardır.
XIII. Yüzyılın başlarında Endüstri devrimi ile birlikte sistemde değişimler,yaşam biçimi ve insanların yaptıkları işler farkllılaşmaya başlamıştır.İnsanlar tarıma dayalı işlerden uzaklaşıp fabrikalarda çalışabilmek için büyük şehirlere akın etmeye başlamışlardır.Büyük şehirlere gelen kişiler daha yorucu ve çalışma şartları kötü işlerde çalışmak zorunda bırakılmışlardır.
XIX. Yüzyılda ise insanların teknolojiye karşı bakış açıları değişmiş ve insanlarınçalışma şartlarında iyileşme görülmüştür.Durum böyle olunca toplum, yaşam şartlarının iyileşmesinin ve çeşitli sorunlarının çözümünün ancak bilim ve teknoloji ile mümkün olabileceğine inanmıştır.
Bu nedenle teknolojinin gelişmesi ile ortaya çıkan endüstrileşme değişim ve umutlar getireceği için bir zorunluluktur.
Endüstrileşme ile birlikte meydana gelen değişimleri konu başlıkları altında incelemeye çalışacağız.
ENDÜSTRİNİN COĞRAFİ YADA ÇEVREYE ETKİLERİ
Endüstrileşmenin ve teknolojik gelişmenin gereği olarak fabrikaların ve büyük sanayii kuruluşlarının artması sonucunda çevre kirliliği ve gürültü kirliliği had safhaya varmıştır.Avrupa ülkelerinde yıllar önce fark edilerek kurulan çevre bakanlığı ülkemizde son yıllarda faaliyet göstermeye başlamıştır.
Yeterli denetimler olmadığından ve verilen cezaların caydırıcı özelliği olmadığı için Fabrikalar atıklarını gelişi güzel doğaya bırakmaktadırlar.Fabrikalarda üretim esnasınaçığa çıkan fosalar,kimyasal atıklar,ve atık sular fabrikaya en yakın akarsu kaynağına bırakılmaktadır.Bunun sonucunda göllerde ve akarsularda kirlenmeler sonucunda bir çok su canlılarının ölmesine sebep olmuş ve bir turist cenneti olan güzel ülkemizde çoğu yerlerde denize girilemediği gibi birçok yerlerdede denizin ve suyun kokusu dayanılmaz bir hal almıştır.
Yukarıda anlatılanlara birçok örnek vermek mümkündür.Deri sanayiinin hızlı olduğu egenin incisi İzmirde sularda kirlilik ve yaz aylarında denizden pis kokular yükselerek etrafa yayılmaktadır.Komşumuz olan Kütahya ilinde bulunan Azot sanayii atıkları ile porsuk çayını kirletmiş ve bu çay Eskişehir ilinin merkezinden geçtiği için Eskişehirli vatandaşlarca defalarca protesto eylemine maruz kalmıştır. Yine ilimizde bulunan Alkoloid fabrikasının atıkları sonucunda doğa cenneti eber Gölü kurumaya başlamış ve bir çok su ürünü ve av hayvanları ölmüştür.