Mâni, başta aşk olmak üzere hemen her konuda yazılabilen bir halk edebiyatı nazım türüdür. Çoğunlukla 7 heceli dört dizelik bir bendden meydana gelir. Ama dizeleri 4-5-8-10-14 heceli kalıplarla söylenmiş maniler de vardır. Birinci, ikinci dördüncü dizeler birbirleriyle kafiyeli, üçüncü dize serbesttir. Yani kafiye dizilişi aaxadır. Aaaxa düzeninde maniler de var. İlk iki dize hazırlık dizeleridir. Son iki dize ile anlam bağlantısı yoktur. Asıl anlatılmak istenen son iki dizede verilir. Maniler çok çeşitlidir. En çok kullanılanlar düz ya da tam mani, kesik mani, cinaslı mani, yedekli mani, artık mani’dir.
Mani Örnekleri
Bostanlarda fasulye Anam gitti gezmeye Ben anamdan örendim İnce boncuk çizmeyeKoyunum var karaman Gaybolursa araman Ben bir reçber kızıyım Şehirliye yaraman Dere boyu gidelim Ak koyun kuzusuna Tren gelir öterek Tut yedim duttu beni Ak tavuk aldın mı? Kapelesi ketenden Kayalar yarılmasın Çaya inesim geldi Su içtim kana kana, Merdiven indirdiler, Gelin geldi evimize, Baban carsıya vardı mı? Haydı kızım kınan kutlu olsun, | Allah muradını verdi bugün, Anasını kızsız koyan Evlerini ıssız koyan, Testisini susuz koyan.Kahve doktum kuruna, El vurmayın durula, Yârime yar diyeni, Sol göğsünden vurula. Bayburt’a giden yollar Maşrapanın kalayı, Suya bulgur ezerim, Hey hızara hızara Gayadan öküz bakar Mendil aldım onbeşe Dağdan kestim kereste Karşıda ala inek Kuş kafese girmiyor Evleri sarı boya Armut dalda bir iki İnce yazma düreyim Tavanlarda tencere |
MANŞETLER
7 saat önceMANŞETLER
9 saat önceEKONOMİ
9 saat önceMANŞETLER
9 saat önceMANŞETLER
9 saat önceMANŞETLER
4 gün önceMANŞETLER
6 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.