Anavatanı, Güneydoğu Kanada ve Güney Amerika’dır. Ortalama 70-90 fit yüksekliğe ulaşabilmektedir. Hatta bazı formları 100 fite kadar çıkmaktadır. Dış mekan süs bitkisidir.Uzun gövdelidir ve dar taçlıdır. Sürgünleri ince uzun ve narin bir yapıdadır ve renkleri kırmızı-kahverengi tonlarındadır.
Yaprakları koyu yeşildir. Şeker akağacın çiçekleri monoiktir ( yani erkek ve dişi çiçekler aynı bitki üzerindedir). Meyveleri Eylül ve Ekim aylarında oluşmaktadır.
Bir meyveden sadece bir tohum oluşmaktadır. Kış aylarında gelişmeye devam eder. Sonbaharda yaprak dökümünde yapraklar değişik parlak kahverengi-kızıl tonlarına dönüşür.
İklim İstekleri
Kış aylarında 0-7 C de, Nisan aylarında ise 15-25 C arasında sıcaklık isteği vardır. 300-500mm yağış alan yerlerde iyi gelişir.
Toprak İstekleri
Şeker akağacı, değişik toprak tiplerinde yetişebilmektedir. Ancak en uygun toprak iyi drene edilmiş tınlı topraklardır. Taban suyu yüksek aşırı nemli topraklarda, kireçli topraklarda zayıf gelişme gösterir. pH 3.7 ila 7.3 arasında olan topraklarda yetişebilmektedir. Ancak en ideali 3.7-7.3 tür.
Hastalık ve zararlılar
Şeker akağacı, anthracnose (Gloeosporium apocryptum ), tar spot (Rhytisma acerinum) hastalıklarından kolayca etkilenir. Anthracnose, ağaçta yaprakların üzerinde kahverengi ya da siyah lekeler, sporlar oluşturur. Bu lekeler zaman geçtikçe gal ve kansere sebep olur. Bitkide önemli zararlara yol açmaktadır.
Ekonomik Önemi
Bugüne dek birçok enstrümanda kullanılan kullanımı bu yünde en sorunsuz olan ağaçtır. Sapından çalgı aleti üretilir. Ağaçtan parlak ton elde edilir. Yani kaliteli bir gövdeye sahiptir.
Karşılaşılan Problemler
Tuzlu topraklara karşı narin olan bir ağaçtır. Tuz bitki kökleri tarafından absorbe edilirken bitkiyi rahatsız eder. Yaz boyunca kirli ve tuzlu topraklarda yaşayan şeker akağacının ömrü uzun olmaz.
MANŞETLER
1 gün önceMANŞETLER
1 gün önceEKONOMİ
1 gün önceMANŞETLER
1 gün önceMANŞETLER
1 gün önceMANŞETLER
5 gün önceMANŞETLER
7 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.